Hvalpetid

Af: Mette Voigt 

Forår er lig med nyt liv og det gælder også hvalpe. Om man er professionel opdrætter el. blot en familie der gerne vil prøve at have et kuld hvalpe, ligger der de samme seriøse overvejelser bag.

Fakta er, at med et hvalpekuld følger et stort ansvar. Ansvaret for at hvalpene har så optimal en opvækst som mulig og ansvaret for at den vare man sender ud i verden er af bedst mulig kvalitet til glæde for de mennesker som køber den.

Denne artikel er skrevet af ren SUBJEKTIV karakter, og med mine egne tanker bag opdræt, og efter at vi nu er i DKK/FCI- regi er vi underlagt krav om sundhed, hvilket jeg bifalder. Før hed det frihed under ansvar, som jo var en meget åbent begreb.

Det at vi nu er underlagt avlsanbefalinger/avlsrestriktioner, skal for den seriøse opdrætter ikke ses som en hæmsko, men en gevinst! Vi ønsker jo alle at have varedeklarationen i orden. Næsten som at gå i supermarkedet. Ville vi købe fødevarer uden indholdsdeklaration???

I vores opdræt er der mange faktorer at tage højde for bla. vildtfindende egenskaber, temperament, sundhed, markeringsevne etc. og mange har sikkert brugt efteråret og vinteren på at se på fremtidige avlspartnere til deres tæver. Der er mange informationer der skal googles og hjemmesider der skal gennemlæses inden man beslutter sig. Nogle bruger naboens han for den har man set på jagt og den kan finde fugle hvor de andre hunde ikke finder noget. Nogle tager til udlandet i håb om at tilføre sine linjer noget exceptionelt og andre bruger en hund de har set på en markprøve i DK og syntes den ser smart ud el. lign. Disse eksempler har ALLE deres berettigelse, så længe hjertet og hjernen arbejder sammen og i samme retning!

Husk på at man "hænger" på den i 2 år, for uanset hvad der skrives i garantien, så er det købsloven der gælder og det hedder sig 2 år. Så selvom vi bestræber os på det bedste, kan det gå galt, og derfor kan det IKKE anbefales at booke rejsen til Bahamas, eller investere i nyt køkken lige med det samme den sidste hvalp er rejst!

Sundhed var noget der før i tiden virkelig delte vandene! Gik man for meget op i sundhed skulle man også gå på kompromis med egenskaberne. Sådan forholder det sig heldigvis ikke. Dog skal vi have de kritiske briller på, og se det hele som vejledende og bruge sin sunde fornuft.

Anskuer man sundhed ud fra, at de forskellige sygdomme der desværre findes i alle hunderacer, som invaliderende og IKKE invaliderende er vi kommet et godt stykke i at bruge vores sunde for-nuft. Hofteledsdysplasi, albuedysplasi, Cataract, og alle de DNA-testbare lidelser såsom PRA, CMN, SD2, EIC etc. kan grupperes som invaliderende og ikke invaliderende.

Her går sundhed og jagtlige egentskaber hånd i hånd! Prøv feks. at forestille sig en hund med eksempelvis SD2 (dværgvækst) el. PRA(øjenlidelse) på jagt! Det kan gå hen og blive en lang dag for jæger og hund!

Havde det været i naturen var alle de invaliderende sygdomme aldrig blevet opdaget, for hunden var gået til for længst! Her havde det været de vildtfindende-og jagtlige egenskaber, udholdenhed, evnen til at samarbejde der havde hersket! Måske er det sådan vi skal se avl!?

Vi har som opdrætter overtaget naturens aller ypperste opgave nemlig at videreføre individet! Vi evner blot ikke at selekterer og skabe som naturen, og gud nåde for det - Frankenstein